Jeugdriagg - Groepsbehandelingen

Samen met leeftijdsgenoten in behandeling

Bij sommige psychische klachten adviseert de Jeugdriagg een groepstherapie. Je volgt de therapie samen met leeftijdsgenoten. Onder begeleiding van 2 hulpverleners werkt ieder aan zijn eigen problemen en leer je van elkaar.

iStock_000005699430XSmall.jpgSamen met anderen werken aan je probleem
Bij bepaalde problemen is een groepstherapie de beste behandelmethode. Denk bijvoorbeeld aan het leren van sociale vaardigheden of het verwerken van een schokkende gebeurtenis. Elke deelnemer werkt natuurlijk aan zijn eigen probleem, maar je kunt wel ervaringen uitwisselen met de andere deelnemers en zo van elkaar leren. Soms is het makkelijker om wat aan te nemen van een leeftijdsgenoot dan van een hulpverlener of je ouders.

 

Wat mag je verwachten van een groepstherapie?
Tijdens een groepstherapie volg je een behandeling samen met maximaal 9 andere deelnemers.
Op een vaste dag en tijd werk je onder begeleiding van 2 hulpverleners aan je probleem. Dat doe je met gespreken en kleine opdrachten. Een gemiddelde bijeenkomst duurt ongeveer 1,5 uur
Groepsleden vinden het vaak prettig elkaar over en weer tips te kunnen geven. Als voorbereiding op de groepstherapie heb je soms eerst enkele individuele gesprekken met een hulpverlener. Heb je na de laatste groepsbijeenkomst nog vragen? Dan kun je altijd een individuele afspraak maken met de hulpverleners.

Groepstherapieaanbod van de Jeugdriagg
Er zijn groepstherapieën voor kinderen, jongeren en hun ouders met allerlei problemen, bijvoorbeeld onzekerheidsklachten, ADHD, autisme en eetstoornissen. De behandelingen vinden plaats in twee soorten therapiegroepen:
·    Open groepen – deze therapie is doorlopend en nieuwe mensen starten als oude groepsleden klaar zijn met de therapie en de groep verlaten. De deelnemers aan een open groep hebben meestal hetzelfde probleem of doel.
·    Gesloten groepen – deze therapie bestaat uit een vast aantal bijeenkomsten. Elk groepslid start bij de eerste zitting en volgt alle sessies. De deelnemers aan een gesloten groep hebben meestal hetzelfde probleem of doel.

 

Wil je weten voor welke behandelingen je bij de Jeugdriagg terecht kunt? Bekijk het

overzicht groepen regio Amstellend

overzicht groepen regio Haarlemmermeer

overzicht groepen regio Zuid-Kennemerland en Kinder- en Jeugdtraumacentrum

 

Meld je aan
Wil je een groepstherapie volgen? Meld je aan bij het Informatie- en Aanmeldpunt van de Jeugdriagg in je eigen regio. Je hebt altijd een verwijsbrief van een (huis)arts of van Bureau Jeugdzorg nodig. Voordat je met de therapie begint, heb je eerst een gesprek met een hulpverlener om te bekijken of groepstherapie de beste behandelmethode voor jou is.

>> Meer informatie over het aanmelden

BehandelingenStuur door naar vriend

Enveloppe