Jeugdriagg - Schematherapie

Een individuele therapie voor jongeren vanaf 18 jaar.

Schematherapie is een intensieve vorm van therapie, die goed kan helpen bij al lang durende problemen. Deze vorm van therapie wordt vaak gebruikt bij persoonlijkheidsproblemen (bijvoorbeeld borderline), maar ook bij bijvoorbeeld angsten, somberheid, of relatieproblemen.

Wat is een schema?
Doordat je als kind steeds dezelfde soort gebeurtenissen meemaakt, ontwikkel je bepaalde schema’s. Een schema is een patroon van gedachten, gevoelens en gedragingen, dat steeds weer de kop op steekt in je leven en waar je last van hebt. Het wordt ook wel een valkuil genoemd. Een voorbeeld van een schema kan zijn dat je altijd hele hoge eisen aan jezelf stelt waardoor je op je tenen loopt, gespannen wordt en het gevoel krijgt steeds te falen. Een voorbeeld van een ander schema is dat je zo bang met om in de steek gelaten te worden door andere mensen dat je je vastklampt aan hen en daardoor juist in de steek gelaten wordt.

 

Schema’s zijn patronen die vaak al lang bestaan. Ze zijn dus niet heel snel en gemakkelijk te veranderen. Maar het kan wel.

 

De therapie
In schematherapie krijg je eerst door middel van allerlei vragenlijsten inzicht in jouw schema(‘s). Daarna ga je samen met de therapeut aan de slag met het veranderen van deze schema’s. Dat doe je door gesprekken en verschillende oefeningen.
In de therapie wordt dus aandacht besteed aan het heden maar ook aan het verleden en je opvoeding. De therapie duurt meestal minimaal een jaar en bestaat uit wekelijkse gesprekken.

Meer weten?
Duidelijke informatie over schematherapie met uitgewerkte voorbeelden van schema’s kunt je vinden in het boek Leven in je leven, J. Young en J. Klosko, ISBN  90 265 156 93. Je kunt ook kijken op de website www.schematherapie.nl

BehandelingenStuur door naar vriend

Enveloppe