Jeugdriagg - Eetstoornissen

In Nederland hebben ruim 30.000 jonge mensen  een eetstoornis. Meestal gaat het om anorexia nervosa, boulimia nervosa of binge eating disorder. Deze hebben grote invloed op het dagelijks leven en de gezondheid van kinderen en jongeren. De Jeugdriagg helpt je om het normale eetpatroon weer op te pakken.

large_2008_2_146781-72.jpgEen eetstoornis: wat betekent dat?
Anorexia nervosa (magerzucht), boulimia nervosa (vraatzucht) en binge eating disorder (wisselende eetbuien) zijn ernstige eetstoornissen. Ze komen vaak voor bij meisjes en jonge vrouwen en beïnvloeden hun dagelijks leven en gezondheid. Iemand met een eetstoornis kan bijvoorbeeld last hebben van:
·    depressies
·    concentratie- en slaapproblemen
·    vermoeidheid
·    wisselende stemmingen
·    schuld- en schaamtegevoelens
·    minderwaardigheidsgevoelens

De meeste mensen met eetproblemen proberen dit voor anderen te verbergen. Vaak met grote spanningen en eenzaamheid tot gevolg.

Jeugdriagg onderzoekt de jongere
Als je een eetstoornis hebt kun je terecht bij de Jeugdriagg. Eerst brengen we samen met jou en je ouders je ontwikkeling in kaart. We bekijken je gewicht, je eetpatroon en je lichamelijke activiteit. Ook gaan we na of en hoe de eetstoornis je dagelijks leven en andere gezinsleden beïnvloedt. Tot slot onderzoeken we je lichamelijke gezondheid.

Jeugdriagg behandelt de eetstoornis
Na het eerste onderzoek helpen we je om te gaan met de eetstoornis. Dat doen we door je te leren om:
·    het eetgedrag onder controle te krijgen en minder dwangmatig bezig zijn met gewicht en uiterlijk.
·    gevoelens te herkennen en er goed mee om te gaan.
·    een positiever zelfbeeld en lichaamsbeleving te ontwikkelen.
·    te ontdekken wat je belangrijk vindt in het leven en hoe je  hiervoor kunt opkomen.

Voor de behandelingen kom je, eventueel samen met je ouders, meestal elke week of 2 weken naar de Jeugdriagg. Zo nodig gaat komt onze hulpverlener langs aan huis. Bij ernstige problemen is ook deeltijd- of klinische behandeling mogelijk. De Jeugdriagg werkt bij de behandeling van eetstoornissen samen met artsen, diëtisten, ziekenhuizen, GGZ instellingen voor volwassenen en waar nodig opnameklinieken. 

 

Aanmelden?
Aanmelden kan bij het Informatie en Aanmeldpunt van de Jeugdriagg in je eigen regio. Voor een aanmelding heb je een verwijsbrief van een (huis)arts nodig. Er vindt altijd een gesprek met een hulpverlener plaats om na te gaan of de cursus past bij de hulpvraag.

>> Meer informatie over het aanmelden

Psychische problemenStuur door naar vriend

Enveloppe