Jeugdriagg - Ticstoornissen en Gilles de la Tourette

Een kuchje houden na een verkoudheid, nagelbijten, een stopwoordje, steeds met de handen door het haar; iedereen kent wel iemand met een tic of heeft er zelf een gehad. Meestal zijn die tics tijdelijk, maar soms gaan ze niet vanzelf over. In dat geval heb je misschien Gilles de la Tourette.

Wat zijn tics?
Tics zijn trekkingen of bewegingen in spieren of spiergroepen, die je niet zelf in de hand hebt. Een tic is onvrijwillig en abrupt, snel, herhalend en niet-ritmisch. We maken onderscheid tussen motorische (bewegings)tics en vocale (geluids)tics. 

Voorbeelden van geluidstics:
·    Snuiven
·    Keelschrapen
·    Een geluidje maken
·    Woorden of zinnen herhalen
·    Schelden

Voorbeelden van bewegingstics:
·    Knipperen met de ogen
·    Trekken met de schouder
·    Hoofdschudden
·    Een plotse beweging van een arm of been

Ticstoornis of Gilles de la Tourette
Wanneer een kind of volwassene langer dan 4 weken last heeft van een tic, dan is er sprake van een ticstoornis. Als iemand voor langere tijd last heeft van bewegingstics en geluidstics, kan er sprake zijn van Gilles de la Tourette.

Tics voelen aankomen
Iemand met een ticstoornis heeft meestal meerdere tic-aanvallen per dag. De tics nemen toe bij spanning of opwinding en nemen af als iemand zich concentreert, zoals tijdens het lezen of sporten. Vaak voelen mensen een tic aankomen. Ze hebben dan een vreemd, onaangenaam gevoel in hun lijf. Zodra de tics zijn uitgevoerd, neemt dat gevoel af.

Zijn Gilles de la Tourette en ticstoornissen behandelbaar?
De meeste ticstoornissen zijn goed te behandelen. Gilles de la Tourette is helaas nog niet te genezen. Wel is er een behandeling om de tics te verminderen. Meestal wordt een ticstoornis behandeld met een (cognitieve) gedragstherapie. Er zijn twee bewezen effectieve methoden:
·    Het leren uitstellen van alle tics.
·    Het tegenhouden van tics door iets heel anders te doen, bijvoorbeeld je nek aan te spannen als je de neiging hebt je hoofd te schudden.
Daarnaast zijn er verschillende medicijnen om de tics te verminderen.

Aanmelden?
Denk jij dat je een ticstoornis hebt? Vermoedt u een ticstoornis bij uw kind? Aanmelden kan bij het Informatie- en Aanmeldpunt van de Jeugdriagg in de eigen regio. Voor een aanmelding is een verwijsbrief van een (huis)arts of van Bureau Jeugdzorg nodig. Er vindt altijd een gesprek met een hulpverlener plaats om na te gaan of de cursus past bij de hulpvraag.

>> Meer informatie over het aanmelden

Links
Meer informatie over ticstoornissen vind je ook op:
www.tourette.nl
www.tourette.be


Psychische problemenStuur door naar vriend

Enveloppe